Barcelona

Els col·lectius que ocupaven Can Vies comencen a reconstruir el centre sense oposició policial

Els col·lectius que ocupaven l'edifici han començat a reconstruir Can Vies amb l'ajuda dels veïns del barri

RedaccióActualitzat

Can Vies vol ressorgir de sota la runa. Els col·lectius que ocupaven l'edifici han començat a reconstruir el centre amb l'ajuda dels veïns. Els tècnics alerten que la demolició parcial de l'edifici ha fet que l'estructura no sigui segura i un grup de bombers han ajudat a inspeccionar la zona per evitar accidents.

Els "okupes" han quedat a les deu del matí a Can Batlló i s'han drigit cap a Can Vies. Una columna d'unes 200 persones equipades amb cascos de protecció grocs i carregades amb pales, carretons i material de construcció s'ha dirigit a l'edifici en una manifestació improvissada.

Després de parlar uns instants amb els tres vigilants de seguretat que hi havia al recinte, han obert la tanca i han començat a reconstruir l'edifici enmig d'una gran expectació de periodistes i curiosos. A les feines de reconstrucció s'hi han afegit també alguns veïns del barri de totes les edats. Un grup de nens i nenes han dibuixat a terra un mural en suport a Can Vies. Al final, al voltant del recinte s'hi han congregat prop de 400 persones que han fet una cadena humana per portar la runa fins a la seu del districte de Sants.

A la zona no hi havia policia, però sí diverses unitats del cos de Bombers de Barcelona. Dos bombers han examinat la zona i han indicat als activistes els llocs on hi ha perill d'esllavissada de les bigues i parets que encara segueixen en peu.

Aquesta tarda hi ha convocada una altra manifestació per anar des de diferents punts de la ciutat fins a la plaça Universitat. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, adverteix que el dispositiu de seguretat es mantindrà intacte.

Divendres de calma

La d'aquest divendres ha estat la primera tranquil·la a Sants des que dilluns va esclatar el conflicte. Al vespre hi ha hagut una cassolada pacífica al carrer, però després no hi ha hagut enfrontaments. Cap grup ha cremat contenidors ni tampoc hi ha hagut enfrontaments amb la policia.

Ara per ara, el conflicte ha entrat en una via morta perquè els col·lectius que ocupaven l'edifici han rebutjat la possibilitat de qualsevol diàleg amb l'Ajuntament, que ha aturat l'enderroc per mirar d'acostar posicions. 

Enfrontats i encallats

Els col·lectius de Can Vies donen per trencat el diàleg amb l'Ajuntament de Barcelona. Portaveus dels col·lectius han deixat molt clar que el diàleg amb l'Ajuntament es va trencar en el moment en què es va fer el desallotjament. Així doncs, asseguren que no pensen parlar amb el consistori.

Malgrat això, l'Ajuntament ha reiterat la seva oferta de diàleg i ha aturat l'enderroc de l'edifici per intentar arribar a una sortida pactada.

El Centre Social de Sants ha lamentat el trencament de les negociacions entre l'Ajuntament i la Plataforma de Can Vies i ha anunciat que es retiren de la taula que havien posat en marxa perquè les parts negociessin. 

Suport a Girona i Madrid

Divendres els "okupes" de Can Vies van rebre el suport de dues manifestacions, una a Girona i una altra a Madrid, on un centenar de persones es van concentrar davant la Puerta del Sol en suport als detinguts pels incidents de Barcelona.

A Girona, més d'un centenar de persones van fer una marxa amb torxes pel centre de la ciutat per reclamar la posada en llibertat i l'absolució de totes les persones detingudes en els aldarulls que s'han produït els darrers dies al barri de Sants de Barcelona.

Alguns manifestants han llançat bombetes plenes de pintura a diverses entitats bancàries i han fet pintades en alguns carrers de la ciutat.

Nou detingut, a Manresa

En total hi ha 62 persones detingudes, una de les quals ja és a la presó. A alguns dels detinguts que ja estan en llibertat se'ls ha prohibit expressament participar en més manifestacions. Si ho fan i els detenen, aniran directament a la presó de manera provisional.

L'últim detingut és un home que participava en una manifestació de suport a Can Vies a ManresaLa Policia Local de la capital del Bages l'ha identificat com un dels que haurien provocat incidents en aquesta marxa. Segons l'Ajuntament, en la manifestació es van trencar els vidres de la seu local de Convergència Democràtica i es van incendiar el parament d'una terrassa, un contenidor i els porticons de l'edifici del Servei d'Ocupació de Catalunya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut