Brussel·les

El G-7 espera que Putin recondueixi la crisi i amenaça amb més sancions

Obama demana al president rus que "aprofiti l'oportunitat", "reconegui que Poroixenko és el legítim líder d'Ucraïna" i cessi "el suport als separatistes i el flux d'armes".

RedaccióActualitzat

Els líders del G-7, els països més industrialitzats del món, han acordat traslladar el president de Rússia, Vladímir Putin, la seva disposició a adoptar més sancions si la situació a Ucraïna "ho requereix". En el darrer dia de la cimera que han tingut a Brussel·les, el president del Consell Europeu, Hermann van Rompuy, ha explicat que de forma "individual" els mandataris transmetran aquest missatge a Putin aquest divendres, en la celebració de l'aniversari del Desembarcament de Normandia.

Els líders del G-7 confien que, després de la celebració a Normandia aquest divendres i la investidura del nou president d'Ucraïna dissabte, Putin recondueixi el seu paper en el conflicte ucraïnès i torni "al camí de la legalitat internacional", en paraules del president nord-americà, Barack Obama.

Obama ha animat Putin que "aprofiti l'oportunitat", "reconegui que Poroixenko és el legítim líder d'Ucraïna" i cessi "el suport als separatistes i el flux d'armes". El president dels EUA creu que, si Putin fa passos respecte a Ucraïna, "es podrà reconstruir la confiança. En cas contrari, hi haurà conseqüències addicionals".

En la primera jornada de la trobada del G7, els líders ja van urgir Rússia a retirar les seves tropes de la frontera ucraïnesa i optar "seriosament" per una solució diplomàtica que estabilitzi la zona. Els líders dels set països més rics i industrialitzats del món, reunits sense Rússia per primera vegada en els darrers 17 anys, s'han mostrat "units en la condemna a la contínua violació de la sobirania i la integritat territorial d'Ucraïna". A més, s'han reafirmat en el fet que, tant l'annexió de Crimea com el paper desenvolupat per Moscou en la desestabilització de l'est d'Ucraïna "són inacceptables i han d'acabar".

La cimera del G-7 també ha escollit la cancellera alemanya, Angela Merkel, nova presidenta de torn de l'òrgan. En la roda de premsa posterior a la cimera, Merkel ha recalcat que els líders no han tractat "la qüestió del futur" i que, "fins a nou avís, aquesta serà la presidència del G-7", en referència a l'absència de Rússia.

Putin: "Que els aprofiti"

El president rus, per la seva banda, ha respost amb ironia als periodistes que li han demanat l'opinió sobre la trobada del G-7 sense Rússia. "Que els aprofiti", s'ha limitat a dir Putin des de Sant Petersburg, abans de viatjar cap a Normandia.

Els líders dels Estats Units, França, el Regne Unit, Itàlia, Alemanya, el Canadà i el Japó s'han reunit durant dos dies a Brussel·les en una trobada centrada en la situació a Ucraïna després de les eleccions que van donar la victòria al magnat  Petró Poroixenko, a qui el G7 ha mostrat el seu suport.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut