La mare d'Asunta Basterra, Rosario Porto, durant la seva declaració davant del jutge.
La mare d'Asunta Basterra, Rosario Porto, durant la seva declaració davant del jutge.
Santiago de Compostel·la

La Fiscalia demana 18 anys de presó per un delicte d'assassinat per als pares d'Asunta Basterra

L'advocada Rosario Porto i el periodista Alfonso Basterra estan acusats de ser coautors d'un delicte d'assassinat de la seva filla

RedaccióActualitzat

La Fiscalia acusa l'advocada Rosario Porto i al periodista Alfonso Basterra, pares d'Asunta, de ser coautors d'un delicte d'assassinat de la seva filla i demana per a cada un d'ells 18 anys de presó. Per la seva banda, l'acusació popular exercida per l'Associació Clara Campoamor demana 20 anys de presó. La nena de 12 anys va ser trobada morta el 22 de setembre del 2013 en un terreny forestal al municipi de Teo, a la província de la Corunya.

El fiscal Jorge Fernández de Aránguiz, en l'escrit d'acusació, considera que els acusats "són responsables en concepte de coautors" d'un delicte d'assassinat i apunta com a agreujant la "circumstància mixta de parentesc". Segons el fiscal, tots dos tenien "un pla acordat" per subministrar a la menor de 12 anys un medicament que conté lorazepam -un ansiolític-, que la petita no tenia prescrit per a cap afecció però sí la seva mare. Alfonso Basterra i Rosario Porto van aprofitar que la mare seguia aquest tractament amb el medicament "Orfidal" per aconseguir-ne una gran quantitat. Aquesta substància, que pertany al grup de les benzodiacepines, provoca somnolència i sedació i, segons el fiscal, se li hauria administrat a la menor "almenys tres mesos abans de la seva mort".

El 21 de setembre, quan pares i filla menjaven junts al domicili d'Alfonso Basterra i de "comú acord" amb la intenció d'acabar amb la vida de la víctima, els pares de la nena li haurien administrat el medicament en una quantitat "tòxica". Seguint el pla acordat, l'acusada, cap a les 18 hores, es va endur Assumpta a la finca de Montouto, a Teo. Segons el fiscal en algun moment entre dos quarts de set de la tarda i les vuit del vespre, Rosario, mare de la petita, va procedir a asfixiar la nena "per mitjà de la compressió que li van aplicar sobre nas i boca", un procés en què "va patir nàusees i vòmits". A Asunta li va resultar impossible defensar-se "de manera efectiva per l'alta quantitat de medicaments que li havien subministrat".

Segons ha detallat el fiscal, en un moment pròxim a la mort "la van lligar de braços i turmells per mitjà d'unes cordes plàstiques de color taronja" i la van traslladar fins a la cuneta d'una pista forestal a Feros, a Teo, a quatre quilòmetres del xalet familiar. Rosario i Alfonso van tornar a Santiago de Compostel·la per presentar-se a la comissaria i denunciar la desaparició de la seva filla, donant a entendre que es tractava d'un segrest. El fiscal va afegir que la versió inicial que "facilitaven era que la nena s'havia quedat a estudiar a casa de la mare".

A la matinada del 22 de setembre del 2013, un dia després de l'assassinat de la nena, dos caminants van trobar el cos de la menor. Des del 27 de setembre, Alfonso Basterra i Rosario Porto estan internats al centre penitenciari de Teixeiro, en règim de presó provisional incomunicada i sense fiança.

Per la seva part, l'advocat que exerceix la defensa de Rosario Porto, José Luis Gutiérrez Aranguren, ha assegurat que "esperava" les peticions de 18 i 20 anys de presó per part de la Fiscalia i de l'acusació popular, respectivament, pels pares de la nena i ha avançat que sol·licitarà la lliure absolució per a la seva clienta.

A l'espera que li sigui notificat l'escrit de l'acusació popular, Aranguren ha comentat que, una vegada llegeixi els escrits complets, elaborarà el de defensa, en què demanarà la lliure absolució de la mare de la menor. Disposa de cinc dies de termini després de la notificació de tots dos escrits. L'advocat de Porto ha justificat la petició de lliure absolució en el fet que "no hi ha cap prova que justifiqui la condemna".

Anar al contingut