Jerusalem

Israel reprèn els bombardejos sobre Gaza després que les milícies palestines rebutgessin la treva que proposava Egipte

Un civil israelià ha mort aquest dimarts a la tarda a causa d'un coet llançat des de la Franja

RedaccióActualitzat

L'aviació israeliana ha reprès aquest dimarts els bombardejos sobre la Franja de Gaza, sis hores després d'acceptar unilateralment la treva proposada per Egipte. Els milicians palestins no han acatat l'alto el foc i, segons ha indicat una portaveu militar israeliana, "les forces israelianes estan atacant un altre cop".

"Després que Hamas i la Jihad Islàmica hagin rebutjat la proposta d'Egipte per a un alto el foc i disparat desenes de coets contra Israel, el primer ministre, Benjamin Netanyahu, i el ministre de Defensa, Moshe Yaalon, han ordenat a l'exèrcit atacar objectius terroristes a Gaza", ha dit un alt càrrec israelià al diari "Haaretz".

Entre els objectius atacats a Gaza hi ha, segons ha informat l'exèrcit israelià, "vint llançadores de coets ocultes, túnels terroristes, un magatzem d'armes i una instal·lació operativa". En un atac, tres famílies palestines s'han quedat sense sostre, després que l'edifici de tres plantes on vivien fos destruït per un míssil israelià. Com en altres ocasions, les famílies han estat avisades amb antelació i han pogut sortir de l'immoble.

Aquests atacs arriben després que Hamas llancés 76 coets contra Israel des de les nou del matí (hora local), moment en què hauria d'haver entrat en vigor l'alto el foc que Egipte va proposar a totes dues parts.

Alto el foc fallit i destituït el viceministre de Defensa

El govern israelià s'ha acollit al cessament de les hostilitats defensat pel govern egipci a primera hora del matí, entre les pressions dels seus ministres més durs, que reclamen l'ocupació de Gaza.

De fet, Benjamin Netanyahu ha destituït el viceministre de Defensa, Danny Danon, per haver qüestionat que Israel hagi acceptat la treva. Danon ha afirmat que era "un error" aturar la lluita perquè l'única manera de conversar amb Hamas és "amb la força de l'exèrcit". Netanyahu ha considerat "irresponsable" aquest "exabrupte" i ha apel·lat a un lideratge fort "quan el govern d'Israel i l'exèrcit estan al mig d'una campanya militar contra organitzacions terroristes".

Mentrestant, Hamas i els altres grups armats de Gaza han dit que ho estaven estudiant, al mateix temps que alguns dels seus milicians llançaven coets contra Israel.

Un d'aquets coets ha arribat a la ciutat de Haifa, situada gairebé 150 quilòmetres al nord de la Franja, la qual cosa ha indignat el govern de Netanyahu, a qui la dreta més nacionalista demana que iniciï una incursió terrestre a Gaza. El govern israelià encara no ha decidit els propers passos de l'operació "Marge Protector", tot i que desenes de milers de soldats, a més de tancs i blindats, continuen acantonats al voltant de la Franja, en previsió d'una hipotètica operació militar terrestre.

Primer civil israelià mort

Un civil israelià ha mort aquest dimarts a la tarda a causa d'un coet llançat des de la Franja de Gaza. Es tracta de la primera víctima israeliana després d'una setmana d'atacs mutus entre l'exèrcit d'Israel i les milícies palestines.

Lieberman vol atacar fins que l'exèrcit ocupi Gaza

El ministre israelià d'Afers Exteriors, l'ultranacionalista Avigdor Lieberman, ha instat Netanyahu a continuar l'ofensiva militar a Gaza i culminar-la amb l'ocupació de la Franja per part de l'exèrcit. "Israel ha d'arribar fins al final. Un alto el foc és un acord tàcit per tal que Hamàs continuï enfortint-se", ha dit en una roda de premsa en què ha criticat els dubtes del govern de Netanyahu sobre una possible incursió terrestre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut