Francesc Homs, a la roda de premsa del Consell Executiu.
Francesc Homs, a la roda de premsa del Consell Executiu.
Barcelona

El govern encarrega un requeriment per la negativa de Madrid de revisar el model de finançament

El portaveu, Francesc Homs, denuncia que és un model "insegur" i "arbitrari"

RedaccióActualitzat

El govern vol lliurar batalla pel model de finançament. És per això que, segons ha anunciat el conseller de Presidència, Francesc Homs, a la roda de premsa del Consell Executiu de cada dimarts, s'ha aprovat autoritzar el Departament d'Economia a presentar un requeriment al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques perquè revisi el model de finançament i, en el cas que no l'atengui, a impulsar un contenciós administratiu.

Homs ha recordat que la LOFCA, en la seva disposició addicional sisena, i l'Estatut, en el seu article 208, estableixen que el finançament s'ha de revisar cada cinc anys, per la qual cosa toca fer-ho aquest 2014. Així, el govern ha pres la decisió davant la negativa del ministeri de Montoro, que, en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera, va ajornar "sine die" el canvi de model, malgrat que l'endemà ho va matisar i el va condicionar a la fi del conflicte polític.

El portaveu del govern ha tornat a criticar aquest model justament el dia que l'executiu espanyol ha fet públiques les xifres de la liquidació corresponent al 2012, unes xifres que, segons Homs, posen en evidència que és un model "insegur" i "arbitrari". Segons Homs, malgrat que el saldo és positiu, aquell any Catalunya "va rebre 84 milions d'euros menys del que s'havia pressupostat".

A més, el conseller ha denunciat que, mentre que "els recursos estatals augmenten un 22%, els de les autonomies ho fan només un 8%". "Així s'entén com alguns poden pagar les extres i altres no", ha etzibat el portaveu, que ha reiterat que les comunitats no només no es beneficien de les pujades d'impostos, sinó que en pateixen les conseqüències.

Anar al contingut