Gaza

Quatre nens palestins moren en un atac aeri mentre jugaven a futbol en una platja de Gaza

Els nens jugaven a futbol quan han rebut l'imacte d'uns projectils llançats per la marina israeliana. Israel havia avisat la població de Gaza que fugís de la zona si volia evitar les bombes.

RedaccióActualitzat

"No hi ha cap lloc a Gaza on s'estigui segur. No seria la primera vegada que bombardegen una escola. I fugir? Cap on? Si haig de morir, prefereixo morir a casa meva." Aquesta és la reflexió que fa Osama, un enginyer que va estudiar i va viure vint anys a Alemanya, després que el govern israelià ha recomanat a 100.000 habitants del nord de la Franja que se'n vagin de casa perquè intensificaran els atacs aeris a la zona.

Ni una escola, i tampoc la platja, són llocs segurs. Quatre nens han mort i un ha resultat greument ferit avui en una platja, mentre jugaven a futbol a la sorra. Els han disparat diversos projectils des d'una embarcació de l'armada israeliana, segons les autoritats sanitàries de la zona.

Els nens, Ahed Atef Baker (10 anys), Zacharia Ahed Baker (10 anys), Mohamed Ramez Baker (9 anys) i Ismaïl Mohamed Baker (11 anys), eren cosins.

Un testimoni, Ahmed Abu Hassera, de 22 anys, ha explicat que "els nens estaven jugant a futbol a la platja". Totes les víctimes tenien "menys de 15 anys", segons Abu Hassera, que ha suggerit que podria tractar-se d'una acció deliberada de les forces israelianes. "Semblava que els projectils anaven contra ells", ha dit.

Un portaveu del Ministeri de Sanitat de Gaza, Ashraf al-Qidra, ha qualificat de "crim covard" aquest bombardeig, mentre que una font de l'exèrcit israelià a Tel Aviv ha qualificat els fets de "tràgic" i ha assegurat que obriria una investigació.

Amb aquests ja són 43 els nens que han mort en l'ofensiva bèl·lica entre els més de 200 palestins que han perdut la vida, la immensa majoria civils.

La guerra ha tornat a guanyar la partida a la pau al Pròxim Orient. L'ofensiva hebrea a Gaza és la resposta del govern de Benjamin Netanyahu al fracàs de l'alto el foc proposat per Egipte, que Hamas havia condicionat a un acord polític. Però ni l'avís ni les bombes han provocat cap èxode de població. A més, els passos fronterers de la Franja estan tancats. Els seus habitants no en poden fugir.

El ministre d'Afers Estrangers israelià, Avigdor Lieberman, ha dit que el seu país ha de fer ús de tots els mitjans que té per garantir la seguretat dels israelians davant dels atacs amb coets de Hamas.

Hamas ha fet una conferència de premsa, on a més d'acusar Israel d'assassinar innocents, ha reconegut que espera el resultat de les negociacions a el Caire entre el president palestí i el president egipci sobre els nous termes d'un alto el foc.

 

ls combats comencen de matinada. L'aviació israeliana ha bombardejat els habitatges de diversos líders i responsables de Hamas i de la Jihad Islàmica, en uns atacs que han causat almenys dotze morts i prop de vuitanta ferits. Segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, l'ofensiva aèria, que va començar fa nou dies, ja ha causat la mort de 208 persones, la majoria civils, i entre les quals hi ha quaranta menors. Fins ara hi ha hagut més de 1.500 ferits.

Entre els objectius atacats en les últimes hores hi ha les cases del líder de la Jihad Islàmica, Abdullah al-Harazin, la de l'exministre de l'Interior de Hamas, Gathi Hamad, i la del diputat Ismaïl al-Ashqar.

Després que els moviments islamistes rebutgessin la proposta d'Egipte, Netanyahu i el seu ministre de Defensa, Moshe Yaalon, van ordenar a l'exèrcit "atacar objectius terroristes a Gaza". El primer ministre hebreu ha afirmat: "Hauríem preferit una solució diplomàtica, i és el que hem intentat aconseguir acceptant la proposta de l'alto el foc. Però Hamas no ens deixa cap altra opció que expandir i intensificar la campanya en contra seva."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut