L'expresident del govern balear Jaume Matas a l'Audiència de Palma.
Matas podria trigar dos mesos a entrar a presó. (Foto: ACN)
Madrid

L'Audiència de Palma dóna cinc dies a Matas per entrar a presó

L'Audiència de Palma dóna cinc dies a l'expresident balear per començar a complir la condemna de nou mesos pel "cas Palma Arena"

RedaccióActualitzat

L'expresident del govern balear Jaume Matas, condemnat a nou mesos de presó per tràfic d'influències, té cinc dies per entrar a presó.

El complex procediment de comunicació oficial de la denegació de l'indult a l'expresident balear feia témer que el cas encara es pogués allargar mesos, però finalment no ha estat així. Gràcies a un fax. El Tribunal Suprem ha enviat per fax la denegació del perdó a l'Audiència de Palma, que ha pogut començar immediatament els tràmits per a l'empresonament.

Tan bon punt ha rebut el fax, el tribunal ha exhortat l'Audiència Provincial de Madrid que comuniqui a Matas que no ha estat perdonat i que té cinc dies per presentar-se a la presó.

Galimaties judicial

L'inici del compliment de condemna es podria haver demorat dos mesos si el Tribunal Suprem no hagués anat tan ràpid. Tenia 10 dies per enviar la denegació de l'indult a l'Audiència de Palma.

El Ministeri de Justícia ha comunicat per via telefonia a l'Audiència Provincial de Palma que el document que recull la denegació en Consell de Ministres de l'indult a Jaume Matas s'havia enviat al Suprem. I ho han fet així perquè va ser el Suprem qui va reduir la sentència inicial de sis anys de presó que li havia imposat l'Audiència de Palma a nou mesos.

Però havia de ser el tribunal de Palma qui executés l'ordre d'entrada a presó de Matas i no ho podia fer fins que el Suprem no li remetés la comunicació de denegació de l'indult. Tot plegat, un galimaties processal que podria haver retardat fins al setembre el compliment de pena a l'expresident balear.

Les opcions de l'expresident

Ara els advocats de Jaume Matas estudien alternatives al compliment de la pena de presó, com ara la substitució per una multa o per treballs en benefici de la comunitat o que se li concedeixi la llibertat condicional.

Matas també té la potestat de demanar per segon cop un indult davant el Consell de Ministres. Si ho fes i el tribunal li concedís la petició, l'ordre d'entrada a presó es tornaria a demorar fins que el Consell de Ministres tornés a deliberar sobre el tema.

Anar al contingut