Personal sanitari kenià comproven la temperatura de viatgers que vénen de l'estranger com a mesura preventiva del virus de l'Ebola. (Foto:…
Personal sanitari kenià comproven la temperatura de viatgers que vénen de l'estranger com a mesura preventiva del virus de l'Ebola. (Foto: EFE)
Ginebra

L'OMS demana als països afectats per l'Ebola que facin controls en aeroports, ports i fronteres

L'Organització Mundial de la Salut ha demanat calma i ha instat els països que no estan directament afectats pel brot a evitar mesures que puguin obstaculitzar viatges i comerç

RedaccióActualitzat

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) demana als països afectats pel virus de l'Ebola que facin controls mèdics als passatgers dels seus aeroports, ports i fronteres i no deixin viatjar a qui presenti símptomes d'estar contagiat.

L'OMS, tanmateix, considera que és poc probable infectar-se d'Ebola en un avió. És per això que ha demanat calma i ha instat els països que no estan directament afectats pel brot a evitar mesures que puguin obstaculitzar viatges i comerç. "Els països no afectats han de reforçar la capacitat de detectar i contenir immediatament nous casos, i evitar mesures que creïn interferències innecessàries amb els viatges i el comerç internacional", subratlla l'organització.

L'actual brot de l'Ebola es concentra a Guinea Conakry, Libèria i Sierra Leone, països en els quals ha causat 1.145 morts i 2.127 contagiats, segons l'última estadística. A Nigèria també n'hi ha alguns casos, però es considera que el brot està contingut, amb una desena de malalts i quatre morts, tots ells relacionats amb persones que van tenir contacte directe amb el primer afectat.

Companyies aèries de diversos països han cancel·lat alguns vols a l'Àfrica Occidental i diversos governs africans han prohibit l'entrada a persones procedents d'algun dels quatre països afectats i hi han interromput el comerç de mercaderies. Davant d'aquesta situació, que s'agreuja a mesura que creix la por a la propagació del virus, l'OMS insisteix que no recomana cap mesura que impliqui prohibir el comerç o els viatges internacionals.

Per tal d'evitar la propagació de rumors i que la indústria aèria compti amb informació veraç a temps, l'OMS ha anunciat la creació d'un grup de treball, juntament amb les principals organitzacions que representen els interessos del sector de l'aviació civil i el turisme. Aquest grup farà un seguiment de la situació i n'informarà els viatgers, les companyies aèries i els operadors turístics.

Ruiz: "Si hi ha algun cas, el tindrem controlat"

Paral·lelament, el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha tornat a demanar calma. A la sortida d'una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu, Ruiz ha subratllat que Catalunya va posar en marxa els protocols sense esperar que Madrid ho demanés i ha assegurat que la sanitat pública catalana està preparada "des del mes d'abril" per afrontar un eventual cas d'Ebola. El conseller, que ha recordat que a l'Hospital Clínic ja hi ha un "centre de referència" especialitzat en aquesta matèria, ha afirmat que "podem estar tranquils, si hi ha algun cas, el tindrem controlat".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut