Columna de fum del volcà Bárdarbunga.
Columna de fum del volcà Bárdarbunga.
Reykjavík

L'erupció del volcà Bárdarbunga posa Islàndia en alerta i obliga a prohibir el trànsit aeri a part del país

L'erupció del volcà Bárdarbunga obliga a prohibir el trànsit aeri a part del país

RedaccióActualitzat

Un nou volcà islandès pot fer la guitza als avions. Es diu Bárdarbunga i ha entrat en erupció. De moment, només afecta l'illa, que ja s'ha posat en alerta i ha restringit el trànsit aeri. No hi ha cendra a l'horitzó, però caldrà estar pendent de la meterologia per saber si es pot repetir un episodi com el de l'Eyjafjalla el 2010.

El cap de setmana passat ja es va detectar una erupció del volcà i les autoritats van desallotjar la zona per precaució.

Islàndia ja ha prohibit el trànsit aeri per sobre del volcà. L'institut meteorològic islandès, encarregat de la vigilància volcànica, ha elevat al nivell màxim el codi d'alerta per l'aviació en la zona del volcà. Els aeroports, però, es mantenen oberts.

El Bárdarbunga està situat sobre la glacera més gran del país i té una altura de 2.000 metres. Fa més d'un segle que no entrava en activitat. La fissura per on ha començat l'erupció l'ha provocat un terratrèmol de 5,7 graus a l'escala de Richter que hi va haver dimarts a Islàndia.

Una amenaça per a Europa?

Els experts consideren que un cop en erupció pot ser una amenaça per al trànsit aeri al nord d'Europa i l'Atlàntic nord, com ja va passar el 2010, que va estar aturat durant sis dies per l'erupció de l'Eyjafjalla.

Domingo Gimeno, catedràtic de petrologia i geoquímica de la Universitat de Barcelona, ha explicat a Catalunya Informació que els dos volcans han començat de la mateixa manera, amb una erupció fissural al llarg d'una fractura. Avisa que el Bárdarbunga té un "potencial explosiu molt més gran". Caldrà estar pendents del temps: "Si els vents van cap a l'Àrtic, ningú se n'assabentarà a Europa i tindrà una influència més limitada".

Anar al contingut