Kíev

Putin proposa la creació d'un estat dins d'Ucraïna com a via per arribar a la fi del conflicte

Segons el mandatari rus, aquesta pot ser una solució per arribar a la fi del conflicte amb els separatistes prorussos en aquella regió

RedaccióActualitzat

Vladímir Putin ha posat sobre la taula, per primera vegada, la creació d'un estat dins d'Ucraïna, a l'est, com a via per arribar a la fi del conflicte amb els separatistes prorussos en aquella regió. 

"Hem de començar immediatament els debats de fons  en els assumptes relacionats amb l'organització política de la societat i d'un estatut estatal per al sud-est d'Ucraïna amb la finalitat de protegir els interessos legítims de les persones que hi viuen"

La declaració de Putin arriba just després de les noves pressions de la comunitat internacional, de la Unió Europea, per haver enviat tropes russes a territori ucraïnès.

Putin ha afegit que el recolzament de la UE a Ucraïna atempta els seus propis valors democràtics.

A les portes de Mariúpol

A Mariúpol no compren la idea de Putin i s'han manifestat per intentar cridar l'atenció del món quan tenen a les portes d'aquesta ciutat de mig milió d'habitants les milícies prorusses.

Maria Podibailo, veïna de Mariúpol, explica que han fet una cadena humana per demostrar al món, i particularment a Putin, que no abandonaran la ciutat.

Diu que si Putin vol anar a Mariúpol haurà de disparar contra gent innocent, contra dones i nens.

De moment no hi ha xifres, però són molts més els que fugen que els que es manifesten.

L'alcalde de Mariúpol, Iuri Khotlubei, ha explicat la situació d'angoixa que viu la ciutat i que ha fet que algunes persones hagin optat per fugir:

"Hi ha gent que abandona la ciutat i ningú els ho impedeix. És decisió seva. Però la majoria s'ha quedat, i som 480.000 habitants".

Els rebels són a menys de 50 quilòmetres després de conquerir Novoazovsk fa tres dies. Mariúpol seria el seu pròxim objectiu. En el primer front obert l'abril, a Donetsk, els ucraïnesos també estan en retirada. Els soldats que sortien d'Ilovaisk van tornar a ser encerclats a Starovetxevo, 40 quilòmetres al sud.

En principi tenien obert un corredor humanitari, però els milicians els van atacar per segona vegada. Aconseguir treure els morts i els ferits de la carretera va ser un altre calvari, i només ho van poder fer després d'entregar l'armament.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut