Comença el canvi de temps que ens portarà la tardor de cop

El canvi de temps tan esperat per molts està a punt d'arribar. Dilluns arriba el primer tast, amb un augment del vent i de la nuvolositat, i amb l'aparició de pluges prefrontals. El canvi definitiu arribarà dimarts, amb més precipitacions i davallada de les temperatures.

Actualitzat

Comença una setmana esperadíssima per a molta gent: la setmana de la normalització de les temperatures, de l'arribada de les pluges i de les primeres nevades importants. La tardor arribarà de cop de la mà d'una pertorbació que es despenja des de la Bretanya fins a les illes Balears. El canvi de temps serà notable en tots els sentits.

L'enrenou ha començat ja avui, dilluns, amb una situació prefrontal, de vents del sud-oest i de precipitacions a l'atac per dues zones del país: d'una banda tenim el vessant sud del Pirineu de Lleida, i per un altre, l'entorn del litoral, per on van avançant, de sud-oest a nord-est, alguns ruixats més moderats, en una situació alimentada per les les elevades temperatures dels últims dies, tant a terra com a la superfície de l'aigua del mar, i també per la irrupció d'aire fred en les capes altes atmosfèriques. Fins i tot, segons indiquen alguns models, no descartem que alguns d'aquests ruixats toquin el prelitoral. A la resta, la nuvolositat augmentarà, però si cau alguna precipitació serà poc significativa.

El vent reclamarà també el seu protagonisme. Bufarà del sud-oest, amb cops moderats, puntualment forts, al Pirineu i a punts del litoral, especialment a la costa Brava. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat els avisos per vent i mala mar.

Pel que fa a les temperatures, esperem mínimes més altes a causa del vent i a la nuvolositat nocturna, mentre que el descens de les temperatures màximes es notarà més al Pirineu i en aquells indrets on descarreguin alguns ruixats. La cota de neu baixarà cap als 2.200 metres. A gran part del país, el descens tèrmic no es notarà fins l'endemà.

Al País Valencià i les Balears esperem un augment progressiu de la nuvolositat i també del vent del sud-oest, que bufarà moderat a la zona del cap de la Nau. En el cas de les illes, el vent s'enfortirà de cara al vespre.

I els pròxims dies...

El canvi de temps s'accentuarà dimarts i dimecres, amb pluges més generals i una davallada dels termòmetres que arrossegarà la cota de neu de 1.700 a 1.200 metres. A partir de dijous, el temps s'estabilitzarà i les temperatures pujaran.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut