Barcelona

Ha quedat constituïda la comissió parlamentària sobre la corrupció, creada arran del "cas Pujol"

Arrenquen dues comissions d'investigació: una sobre evasió fiscal i corrupció, que tracta l'afer de l'expresident de la Generalitat, i una altra sobre la fallida de Spanair

RedaccióActualitzat

Aquest migdia ha quedat constituïda al Parlament la comissió d'investigació sobre evasió fiscal i corrupció política que es va decidir crear arran de l'escàndol de la família Pujol. L'objectiu és determinar quins tipus d'evasió d'impostos hi ha hagut les últimes dècades i si hi ha hagut pràctiques corruptes en les contractacions públiques.

El grup de treball el formen dos diputats de cada grup parlamentari i està presidit pel representant de la CUP, David Fernàndez.  Tant Ciutadans com el PP han mostrat la seva discrepància amb el nomenament del diputat de la CUP a la presidència de la comissió. Ciutadans s'ha abstingut i els populars hi han votat en contra.

En la seva intervenció inicial, David Fernàndez ha dit que espera que la comissió sigui "àgil, eficaç i eficient, que sigui útil a la societat". Fernàndez ha expressat la voluntat de "radiografiar" i "cartografiar" la corrupció a Catalunya. El diputat de la CUP ha assenyalat que la seva formació renuncia a les retribucions que els corresponien amb la presidència de la comissió perquè els diners vagin destinats a les dones de Kobane, al Kurdistan.

La comissió estarà formada per: Meritxell Borràs i Roger Montañola (CiU); Oriol Amorós i Sergi Sabrià (ERC); Maurici Lucena i Jordi Terradas (PSC); Enric Millo i Santi Rodríguez (PP); Joan Mena i Marc Vidal (ICV-EUiA); Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra (Ciutadans), i Quim Arrufat i Isabel Vallet (CUP).

Un cop constituïda la comissió, un dels primers debats a abordar serà el calendari de treball, una discussió que es preveu intensa per les diferents aspiracions que tenen els grups. El 14 de novembre, els grups presentaran les seves propostes de "pla de treball" amb les compareixences corresponents. ICV-EUiA ja ha avançat que demanarà la compareixença dels expresidents del govern espanyol Felipe González i José María Aznar, i també d'Artur Mas, com a exconseller d'Economia del Govern, i dels fills de l'expresident català Jordi Pujol.

Una comissió per investigar Spanair

També aquest migdia s'ha format la comissió que investigarà la fallida de l'aerolínia Spanair, el gener del 2012. Aquesta comissió es va aprovar el juliol per unanimitat. El seu president és Matías Alonso (Ciutadans). En formen part Antoni Fernández Teixidó i Roger Montañola (CiU); Oriol Amorós i Marc Sanglas (ERC); Alicia Romero i Jordi Terrades (PSC); Pere Calbó i José Antonio Coto (PP); Josep Vendrell i David Companyon (ICV-EUiA); Matías Alonso i Inés Arrimadas (C's), i Quim Arrufat i David Fernández (CUP).

Matías Alonso ha donat de termini als grups parlamentaris fins al 25 de novembre per presentar les seves sol·licituds de compareixences i de documentació, i ha fixat el 12 de desembre com a data per aprovar el pla de treball i el llistat de compareixents. Fixa la primera compareixença pel 16 de gener.

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut