Tarragona

Discret 6,5% de participació en una nova onada de consultes on la independència torna a guanyar

El mapa de les consultes sobiranistes s'ha ampliat aquest diumenge amb sis nous municipis. Són Gósol, Olesa de Bonesvalls, Vilallonga del Camp, la Bisbal del Penedès, Rubí i, la més gran i poblada, Tarragona. Era la cinquena onada i la que ha registrat una participació més baixa, un 6,5% de mitjana. Pel que fa al resultat, no hi ha hagut sorpreses i 9 de cada 10 votants han optat pel "sí". Els organitzadors han reconegut que la dada d'afluència a les urnes no és positiva. Diuen que amb l'entrada de la precampanya han notat com els ajuntaments i els partits s'hi han implicat menys, i, de retruc, han tingut també menys ressò mediàtic.

Actualitzat
La cinquena onada de consultes sobiranistes ha transcorregut sense incidents i ha deixat la imatge del vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el secretari general d'ERC, Joan Ridao, votant. El primer, a Tarragona, i el segon, a Rubí, les dues ciutats més poblades on es podia exercir el vot aquest diumenge.

També les dues ciutats on l'afluència a les urnes ha estat més baixa, un 5% a Tarragona i un 8,5% a Rubí. Uns percentatges que contrasten amb el 37% obtingut a Gósol, el 16% de Vilallonga del Camp, el 13% de la Bisbal del Penedès o el 9,8% d'Olesa de Bonesvalls.

En conjunt, un discret 6,5%, menys de la meitat del que es va registrar en l'última tongada de consultes, celebrada el 20 de juny (14,2%) en diverses ciutats del voltant de l'àrea metropolitana de Barcelona. Els resultats no són bons -així ho ha reconegut l'organització, la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència-, però consideren que això no ha de fer replantejar futures convocatòries, com la prevista a Barcelona a l'abril de l'any vinent.

Un 90% es decanta pel "sí"

Les dades de participació segurament no han estat les que s'esperaven però on no hi ha hagut sorpreses ha estat en el resultat. Han anat a votar poc més de 10.500 persones i, d'aquestes, 9.594 (90,37%) ho han fet a favor de la independència. El "no" ha recollit 771 vots (7,26%) mentre que 251 (2,36%) paparetes eren en blanc i 16 (0,14%) han resultat vots nuls. En total, s'han obert 44 centres de votació i estaven convocades a les urnes 209.463 persones.

Menys suport

Des de la coordinadora han lamentat les dificultats que han tingut perquè els ajuntaments hi col·laboressin i cedissin espais per fer les consultes pel fet d'haver entrat ja en època preelectoral. La proximitat de les eleccions catalanes també ha fet que els partits s'hi impliquessin menys. Un altre factor que els ha anat en contra, diuen, és que molts dels impulsors de les consultes sobiranistes ara prefereixen fer política.

La polèmica sobre les urnes de Governació

La jornada ha estat marcada per la polèmica sobre la utilització d'urnes de la Generalitat en aquestes consultes, ja que Rubí ha fet servir urnes cedides pel Departament de Governació.

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha volgut treure importància a la polèmica, que ha qualificat de falsa. Josep-Lluís Carod-Rovira, en canvi, ha dit que, vista la desautorització del president Montilla, el més lògic seria que expulsés el conseller Ausàs si realment pensa que "així és com han de fer-se les coses".

La Generalitat ha cedit aquest any 164 urnes a una vintena d'organismes, associacions o partits que han organitzat algun tipus de consulta, entre les quals hi ha les sobiranistes. Aquesta col·laboració ha aixecat polèmica per la desautorització del president de la Generalitat, José Montilla, al conseller de Governació, Jordi Ausàs, per l'oferiment de suport a la consulta de Barcelona el pròxim mes d'abril.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut