Bilbao

El nou partit de l'esquerra abertzale Sortu, "néixer" en basc, advoca per la fi de la violència d'ETA

L'esquerra abertzale ha presentat en societat el seu nou partit polític, que batejarà amb el nom de Sortu, "néixer" en basc, i que es defineix com a socialista i independentista dins del marc de la UE. Els líders de la nova formació consideren que el cicle de la lluita armada s'ha tancat. Tot i això, asseguren que treballaran per la pau i advoquen per la desaparició definitiva de la violència. A l'espera que la justícia decideixi si legalitza o no la formació, en funció de si els estatuts compleixen la llei de partits, els dirigents de Sortu consideren que compleixen els requisits per ser legal. Amb aquest nou partit, l'esquerra abertzale espera recuperar el protagonisme polític a Euskadi de cara a les pròximes eleccions municipals.

Actualitzat
El nou partit de l'esquerra abertzale vol treballar per la pau a euskadi i per la desaparició definitiva de la violència d'ETA i per això compleix els requisits per ser legal, segons han assegurat els seus dirigents en la presentació de la nova formació, que defineixen com a socialista i independentista dins el marc de la UE. En qualsevol cas, estan convençuts que "el cicle de la lluita armada s'ha tancat" i que no se'n viuran més episodis.

A l'espera que la justícia decideixi si legalitza o no la formació, el representant de l'esquerra abertzale ha manifestat que si els tribunals exigeixen més, serà "el moment adient" per "atendre els nous requeriments".

Amb aquesta nova formació, l'esquerra independentista basca espera recuperar el protagonisme polític a Euskadi de cara a pròximes eleccions municipals del maig.

Apadrinada pel moviment social Lokarri, la nova formació ha reiterat que s'ha ajustat al màxim a la Llei de Partits, com ja ho manifestava aquest dilluns un dels seus dirigents, Rufi Etxeberria, i també els estatuts del nou partit "abertzale" on rebutja explícitament la violència terrorista d'ETA en qualsevol de les seves formes.

A primera hora, el diari "Gara" ja avançava el naixement de Sortu, un projecte independentista que aspira a presentar-se a les municipals. El lehendakari, Patxi López, qualifica aquest fet d'innovador, però no en té prou. També vol que exigeixin que ETA abandoni les armes.

Des de Madrid, Alfredo Pérez Rubalcaba, vicepresident espanyol i ministre de l'Interior, considera que la decisió sobre la legalitat d'aquest nou projecte polític l'haurà de prendre la justícia. A més, qüestiona la credibilitat de Batasuna i recorda que encara queda un llarg camí per recórrer.

Per la seva banda, el PP no vol ni sentir a parlar de la possibilitat que l'esquerra abertzale estigui present a les eleccions municipals del maig. Els populars han exigit al govern espanyol que usi "tots" els instruments legals perquè Batasuna no estigui a les institucions.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut