Carme Chacón en el Consell Nacional del PSC amb Miquel Iceta i José Montilla, d'esquena
Chacón ha presentat una alternativa al pacte fiscal de CiU.
Barcelona

El finançament de Catalunya centra el debat dels partits polítics en la precampanya del 20-N

Convergència i Unió ha aconseguit posar en el centre del debat polític un nou finançament per a Catalunya. El PSC ha respost amb un model propi com a alternativa al pacte fiscal. La cap de llista per Barcelona dels socialistes catalans, Carme Chacón, ha presentat el "pacte fiscal federal", que diu que s'ajusta a la Constitució. Des d'Esquerra, la formació recorda que ja demanaven el concert econòmic fa 20 anys.

Actualitzat
Cap de setmana de Consells Nacionals entre els partits catalans. Tocava decidir llistes i definir el programa i la figura del pacte fiscal ha estat molt present.

Carme Chacón ha presentat la contraproposta del PSC al pacte fiscal en la línia del concert que proposa CiU. Es tracta d'una evolució de l'actual sistema de finançament, que els socialistes defensen com el millor que hi ha hagut fins ara. La candidata proposa un "pacte fiscal real i federal" que ha d'acabar tenint efectes semblants als del concert, però que s'ajustaria a la Constitució.

CiU defensa el model

Mentrestant, Convergència i Unió continua defensant la seva proposta, que ja ha col·locat en el programa electoral. Aquest cop li ha tocat a Josep Antoni Duran i Lleida defensar-lo, que ha llançat un repte al candidat socialista, Alfredo Pérez-Rubalcaba. Li ha demanat que assenyali quin article de la Constitució Espanyola invalida el pacte fiscal que defensa la federació.

Duran diu que el pacte fiscal "és un instrument per a la recuperació econòmica de Catalunya". Assegura que el pacte fiscal "el vol la majoria de la societat catalana" i deixa molts clars els seus beneficis: "tindríem més recursos i no tindríem problemes amb la dependència ni amb la sanitat".

Esquerra diu que n'és el pare

Esquerra Republicana de Catalunya reclama la paternitat de la defensa del model de concert abans que socialistes i convergents es plantegessin el camí per acostar-s'hi.

El nou president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha rebutjat que la força que lidera estigui fent un gir cap als postulats de CiU. Junqueras afirma que són altres els que s'acosten a les posicions que Esquerra defensava fa vint anys, referint-se al concert econòmic.

Anar al contingut