Reus

Convergència tanca el congrés del sobiranisme amb una nova executiva encapçalada per Oriol Pujol

Punt final al congrés més sobiranista de Convergència Democràtica. El partit ha tancat aquest diumenge al migdia la seva trobada a Reus amb la proclamació de la nova executiva i els discursos dels seus homes forts. Oriol Pujol comença a exercir de secretari general, en substitució d'Artur Mas, que ha passat a assumir la presidència de la formació. Jordi Pujol ha estat nomenat president fundador durant un congrés que ha fixat les noves directrius del partit.

RedaccióActualitzat
Al final del congrés, el nou president de Convergència, i president de la Generalitat, Artur Mas, ha situat el partit més lluny que mai en la reivindicació sobiranista. Convergència es marca l'horitzó de l'estat propi en el full de ruta, i per dirigir el partit en aquesta etapa ha culminat el relleu generacional a la direcció, situant Oriol Pujol al capdavant de la secretaria general.

De fet, en el seu primer discurs davant el XVI congrés de CDC, Oriol Pujol ha clamat a favor de la sobirania fiscal i l'estat propi. Pujol assegura que Catalunya és ja igual "a nació més estat propi", i manté que Convergència busca fer de la sobirania l'opció majoritària de la societat catalana.

Pujol ha dibuixat l'ànima sobiranista de CDC en la figura del seu president, de qui ha recordat que va votar "sí" en la consulta per la independència de Catalunya que es va celebrar a Barcelona. Fent servir símils mariners, Pujol ha assegurat que Mas "ha marcat la transició i ens has ensenyat a marxar d'un port que ens hauria engolit".

Oriol Pujol també ha tingut paraules d'elogi i agraïment pel seu pare, Jordi Pujol, a qui se li han humitejat els ulls d'emoció.

El dret a ser i existir

En el seu discurs final, que ha servit de clausura del congrés, president Artur Mas ha reconegut que durant dècades va creure que Espanya podia respectar i acollir Catalunya tal com era. Ha dit que hi van dedicar molts esforços, i que van ser molt criticats, i que ara, després de trenta anys, s'han adonat que això no és així.

Mas ha destacat que defensa el dret de Catalunya a existir, ser i progressar amb voluntat de pacte i entesa, sense amenaçar ni empipar a ningú però ha assegurat que si no és possible sortir-se'n, Catalunya no renunciarà a reclamar els mateixos poders que té qualsevol estat a Europa.

Cap a l'estat propi

El partit ja parla sense embuts de caminar cap a un "estat propi", un terme que ha estat el centre del debat en la ponència política i pràcticament en tot el congrés. L'esborrany de la ponència política marcava com a objectiu últim portar Catalunya cap a la sobirania plena, però evitava mots com "independència" o "estat propi".

Un considerable gruix d'esmenes volien acabar amb l'ambigüitat, amb què sovint s'etiqueta el partit en aquesta qüestió, i demanaven ser valents i deixar les coses clares.

Els objectius no han canviat i tampoc s'han accelerat els processos, però els sectors més sobiranistes han celebrat que es recuperi la paraula "independència" i que s'introduiexi, per primera vegada, la noció d'estat en l'ideari del partit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut