Madrid

El Consell de Ministres aprova les retallades en educació i sanitat per estalviar 10.000 milions d'euros

Aquest divendres sabrem la lletra petita de les noves retallades del govern espanyol. El Consell de Ministres ha de concretar la tisorada en sanitat i educació que preveu que serveixi per estalviar 10.000 milions d'euros. L'executiu ha d'explicar quan i com es comença a aplicar l'ampliació del copagament dels medicaments i com queden les taxes universitàries i l'augment d'alumnes per classe. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja ha dit des de Colòmbia que "no hi ha diners per pagar els serveis públics".

RedaccióActualitzat
Mariano Rajoy ho ha deixat clar: no hi ha diners i cal retallar. El president del govern espanyol ha demanat als ciutadans "un petit esforç" que considera ineludible. Aquest esforç es concreta avui en el Consell de Ministres, que ha de definir la tisorada en sanitat i educació.

Taxes més cares i més alumnes per aula

L'executiu vol estalviar un total de 10.000 milions en una sèrie de mesures que ha anat avançant durant la setmana. En educació, estudiar a la universitat serà més car a partir del curs que ve. El pla que ha presentat el govern espanyol preveu la pujada de taxes més alta que s'ha fet mai. Ara, un estudiant paga el 15% del cost de la matrícula d'un curs, que equival a uns mil euros, de mitjana. El curs vinent, podria passar a pagar-ne fins al 25%. Això suposa un increment del 66%, entre 500 i 600 euros per curs.

Els repetidors també veuran com s'encareix la matrícula de manera progressiva, fins a haver-la d'assumir al 100% a la quarta convocatòria. La proposta del Ministeri també inclou l'estudi d'un pla de viabilitat per reduir el nombre de titulacions i perquè els professors que investiguin menys dediquin tota l'estona a fer classe.

Pel que fa a l'Educació Primària i Secundària, es preveu un augment de les hores lectives del professorat i l'increment dels alumnes per aula. 

Copagament més alt als medicaments

En l'àmbit sanitari, es modifica el sistema de copagament farmacèutic, que es regirà segons la renda dels ciutadans. Els jubilats pagaran entre 8 i 60 euros al mes en funció de la renda. Queden exemptes de pagar les persones amb pensions no contributives i amb rendes de reinserció i ara també els parats sense prestació. Pels treballadors, el copagament s'augmenta fins a un 10%.

El govern espanyol ha de concretar quan es començarà a aplicar la mesura i com es farà per saber què pertoca pagar a cadascú.

A Catalunya: euro per recepta i educació al TC

Pel que fa al copagament dels medicaments, a banda de les mesures del govern espanyol, a Catalunya s'ha de sumar l'euro per recepta, que s'aplicarà a finals de juny. El portaveu del govern, Francesc Homs, ha dit que la taxa catalana té com a objectiu evitar l'abús de fàrmacs, mentre que la del ministeri és una fórmula per recaptar diners. Per tant, diu, són compatibles i es mantindrà.

El govern català també està d'acord en les retallades a la universitat, tot i que matisa que l'augment d'ingressos pel concepte de taxes s'haurà de compensar destinant una part del que es recapti a augmentar el fons de beques.

La Generalitat, en canvi, no preveu l'augment d'hores lectives ni del nombre d'alumnes per aula. El govern català ja ha anunciat que tan bon punt les mesures s'aprovin en el Consell de Ministres, les portarà al Tribunal Constitucional, per invasió de competències.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut