Els militars egipcis limiten els poders del futur president i s'atorguen la potestat legislativa del país

Tot i que els primers resultats de les eleccions presidencials donen un avantatge al candidat islamista, Mohammad Mursi, sobre l'últim primer ministre de Hosni Mubarak, Ahmed Shafiq, la Junta Militar ha emès una declaració en què assegura que, en absència d'un Parlament, limitarà els poders del nou president i reservarà a l'exèrcit la potestat legislativa del país.

RedaccióActualitzat
Els primers resultats de les eleccions presidencials difosos per mitjans egipcis i àrabs mostren un avantatge del candidat islamista dels Germans Musulmans, Mohammad Mursi, sobre l'últim primer ministre de Hosni Mubarak, Ahmed Shafiq. No obstant això, la Junta Militar del país ha emès una declaració aquesta mateixa nit en què assegura que, en absència del Parlament, serà l'exèrcit quin tingui la potestat legislativa del país. Els poders del futur president també quedarien limitats, segons la mateixa declaració.

El recompte va començar un cop tancats els col·legis electorals de tot el país, a les 22.00 (hora local), i immediatament després,  mitjans com el diari oficialista "Al-Ahram" o el canal de televisió Al-Jazeera van difondre les primeres dades. Segons el diari, Mursi hauria obtingut el 56,57% dels suports i el seu rival, el 43,42%, amb més de mig milió de vots escrutats. Tot i que encara es desconeixen les xifres de la capital, la majoria de col·legis que han començat a difondre informació mostren l'avanç de l'islamista, sobretot en províncies del sud del país.

En una roda de premsa, els representants del mateix Mursi van informar que, amb els vots de gairebé un 10% dels col·legis electorals ja escrutats, el seu candidat obtenia el 61% (842.577 paperetes), enfront del 39 % (541.782) de Shafiq. No obstant això, la declaració emesa aquesta mateixa nit per la Junta Militar ha entelat el recompte, ja que, segons les primeres filtracions, aquesta limitarà els poders del nou president i reservarà a l'exèrcit la potestat legislativa al país en absència d'un Parlament.

La televisió estatal, per la seva banda, ha assenyalat que dilluns la cúpula castrense n'oferirà nous detalls en una roda de premsa, tot i que ja s'ha avançat que no se celebraran noves eleccions legislatives fins que el país no tingui una nova Constitució.

Les eleccions presidencials s'han celebrat sense l'existència d'una Constitució que estipuli els poders del futur mandatari, a causa de les diferències sorgides en el si de l'Assemblea Constituent.
El passat 12 de juny es va formar una segona assemblea, després que la primera va ser invalidada per un tribunal, en ser boicotejada per una quarta part dels seus membres, majoritàriament liberals, en considerar que no representava tots els sectors de la societat.

La Junta Militar ha formalitzat d'aquesta manera la recuperació del poder legislatiu, després de la dissolució del Parlament, aquesta setmana, a causa d'irregularitats en la seva composició.

Segons han filtrat mitjans egipcis, l'annex constitucional donarà al president el poder de designar el cap de govern, els ministres i els alts funcionaris i diplomàtics, entre d'altres.

El nou mandatari també podrà convocar eleccions legislatives i promulgar lleis o rebutjar-les, com ja estipulava la Constitució del 1971, suspesa després de la revolució del 2011. Està previst, d'acord amb una font militar citada pel diari "Al-Ahram", que la Junta Militar es reservi el dret de controlar el seu pressupost, un dels temes que ha aixecat més polèmica els últims mesos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut