Bitllets d'euros de diferents quantitats.
La taxa Tobin té com a objectiu frenar l'especulació.
Barcelona

Disparitat d'opinions sobre si l'augment de l'IVA permetrà recaptar els 22.000 milions extres que calcula el govern espanyol

Experts en fiscalitat creuen que el govern espanyol ja compta amb una baixada del consum mentre que tècnics d'Hisenda denuncien que la mesura tindrà un impacte menor a l'esperat i que pot fer créixer l'economia submergida.

RedaccióActualitzat
L'augment de l'IVA aprovat pel govern de Mariano Rajoy és una mesura que pretén omplir les paupèrrimes arques de l'estat. L'executiu ha calculat incrementar la recaptació per IVA en 22.000 milions fins al 2014, però els possibles efectes negatius de la mesura podrien torçar les seves intencions.

La recaptació extra que espera el govern en aquests últims quatre mesos del 2012 és de 2.300 milions d'euros. Però el 2013 i el 2014 el que s'ingressi per aquest concepte s'acostarà als 10.000 milions d'euros cada any.

Alguns experts en fiscalitat són del parer que aquests càlculs es compliran, malgrat que l'encariment de la vida suposi una més que previsible caiguda del consum. Diuen que les estimacions estatals ja preveuen aquest extrem i que s'han ajustat a una situació econòmica en recessió.

No opinen el mateix des del sindicat de tècnics del Ministeri d'Hisenda (Gestha). El seu secretari general, José María Mollinedo, alerta que la recaptació prevista serà menor i denuncia que l'increment de l'IVA suposa un esforç massa alt per a la majoria de famílies.

Mollinedo recorda que, quan José Luis Rodríguez Zapatero va augmentar dos punts l'IVA va calcular que ingressaria 5.000 milions d'euros. Els números reals, però, van quedar-se 1.400 milions per sota d'aquesta previsió.

Des del sindicat es considera que l'augment de la taxa no resol el problema de recaptació i adverteix que pot fer augmentar l'economia submergida.

Alternatives a l'IVA

Getsha va denunciar ja en el seu dia la decisió del govern espanyol i va proposar una bateria de solucions alternatives per recaptar els més de 60.000 milions d'ajust de Rajoy.

Entre aquestes hi ha la lluita contra l'economia submergida, que actualment suposa un 23% del PIB. S'estima que cada any es deixen d'ingressar per frau uns 17.000 milions d'euros.

D'altres mesures que proposen és l'increment de cinc punts de l'Impost de Societats a les grans empreses, les que facturen més d'1 milió d'euros; crear una taxa per a les transaccions financeres o recuperar l'Impost al Patrimoni per a les grans fortunes.

Anar al contingut