El Constitucional ha decidit aixecar la suspensió provisional de l'impost als dipòsits bancaris aprovat a Catalunya.
Barcelona

La Generalitat recorrerà les taxes judicials espanyoles al TC

El govern considera que envaeix competències i pot suposar un impediment per accedir a la justícia. El Consell Executiu també ha posat fil a l'agulla en l'avantprojecte de llei d'horaris comercials i ha aprovat el nomenament de Joan Aregio, fins ara a Trànsit, com a cap del Servei d'Ocupació de Catalunya.

RedaccióActualitzat
La Generalitat recorrerà al Tribunal Constitucional contra la llei de taxes judicials del govern espanyol perquè considera que envaeix les competències de l'administració catalana. El Consell Executiu d'aquest dimarts ha aprovat la presentació del recurs contra la llei, que estableix taxes més cares de les que hi havia abans de l'entrada en vigor de la norma el 20 de novembre passat. El govern entén que la nova quantia pot suposar un impediment per accedir a la justícia.

Fil a l'agulla amb la llei d'horaris comercials

D'altra banda, la Generalitat ha posat fil a l'agulla en el projecte de llei d'horaris comercials per blindar el model català de comerç. El Consell Executiu ha aprovat la memòria preliminar de l'avantprojecte de llei. Segons el conseller portaveu i de la Presidència, Francesc Homs, ha defensat que cal blindar els horaris per "evitar una duplicitat normativa que acaba generant incertesa en el sector".

En acabar l'anterior legislatura, el govern va aprovar el decret d'horaris comercials per protegir les seves competències en la matèria. Davant de la llei liberalitzadora del govern de Mariano Rajoy, la Generalitat defensa que els comerços puguin obrir 8 festius a l'any, un màxim de 72 hores setmanals de dilluns a dissabte i que quedin fora de l'horari general els comerços d'alimentació de fins a 150 metres quadrats.

Aregio, al Servei d'Ocupació de Catalunya

D'altra banda, el portaveu del govern ha anunciat que Joan Josep Isern serà a partir d'ara el director del Servei Català de Trànsit, en substitució de Joan Aregio, que assumeix, al seu torn, el Servei d'Ocupació de Catalunya. L'executiu català també ha nomenat Maria Mercè Santmartí directora general de la DGAIA, la Direcció General de l'Atenció a la Infància i l'Adolescència.

Comprensió amb el silenci de la Casa Blanca sobre el dret a decidir


A la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el conseller Homs també ha hagut de respondre preguntes sobre la resposta de la Casa Blanca a la petició de ciutadans ciutadana de pronunciar-se sobre el dret a decidir, Homs ha entès la resposta de l'administració nord-americana en el sentit que els EUA no es volen pronunciar en un assumpte intern d'Espanya.

"Aquest tipus de postures, en tot cas, es manifesten quan hi ha una expressió democràtica, per això alguns no volen que es faci mai la consulta", ha comentat Homs.

Venuda la seu de l'Agència Tributària de Catalunya

Entre d'altres aspectes, el Consell Executiu també ha aprovat els estatuts de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya i la venda d'un nou edifici, una operació, aquesta última, que s'emmarca en el programa de privatitzacions de l'executiu català per reduir el dèficit. Es tracta de la seu de l'Agència Tributària de Catalunya, al carrer de Fontanella de Barcelona, que s'ha venut a Ziscal Inversiones 2012 per uns 25 milions d'euros. Ara, l'organisme hi continuarà però com a arrendatari, per un mínim de 20 anys i pagant un lloguer de més de 2 milions d'euros a l'any.
Anar al contingut