Nicòsia

Els bancs de Xipre no obriran fins dimarts vinent

Des que el cap de setmana passat Europa va acordar el rescat de Xipre, que incloïa una quitança sobre els dipòsits privats, els bancs del país no han tornat a obrir.

RedaccióActualitzat
Els bancs xipriotes continuaran tancats tota la setmana i no obriran fins dimarts de la setmana vinent. La portaveu del Banc Central de Xipre, Aliki Stilianou, ho ha anunciat aquest dimecres a la tarda. Des que, el cap de setmana passat, Europa va acordar el rescat de Xipre, que incloïa una quitança sobre els dipòsits privats, els bancs del país no han tornat a obrir.

La decisió l'ha pres el Ministeri de Finances xipriota, que ha decretat com a festius la resta de dies laborables d'aquesta setmana. Segons informa Efe, els caixers automàtics funcionen amb total normalitat, amb una afluència continuada, però poques cues. Tanmateix, les autoritats del país tenen por que la incertesa porti molts ciutadans, tan xipriotes com estrangers, a treure massivament els estalvis i enviar-los a un altre lloc o guardar-los sota el matalàs.

El Parlament de Xipre va descartar aquest dimarts les condicions del rescat i, ara, l'executiu ha de negociar una sortida alternativa perquè el país no s'enfonsi. El consell de ministres ha dut a terme aquest dimecres una reunió extraordinària per elaborar una proposta alternativa a la taxa dels dipòsits bancaris. Prèviament, els grups parlamentaris s'han trobat amb el president de la República, Nikos Anastassiadis, i han decidit elaborar un "pla B" per cobrir a través de vies alternatives l'aportació de 5.800 milions d'euros exigida per l'Eurogrup a canvi del rescat.

Entre les propostes que han sortit, hi ha la de l'Església ortodoxa, que s'ha ofert a hipotecar els seus béns per ajudar el país.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut