Palma

Rajoy insisteix a Marivent que adoptarà mesures "legals i proporcionals" a Gibraltar

El cap del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que és partidari de "parlar i dialogar" a quatre bandes: Espanya, Regne Unit, Andalusia i Gibraltar. Rajoy ha fet aquestes declaracions al palau de Marivent després de reunir-se amb el rei, en l'única trobada que mantindran aquest estiu a la residència estival dels monarques.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el rei Joan Carles s'han reunit al palau de Marivent, a Palma, en una trobada que arriba en un moment poc plàcid per a tots dos, quan tenen oberts temes com el procés sobiranista de Catalunya, el "cas Bárcenas", el "cas Nóos" i el conflicte obert a Gibraltar. Pel que fa a aquest últim tema, el cap del govern espanyol ha dit que adoptarà mesures "legals i proporcionals".

Rajoy ha explicat que és partidari de "parlar i dialogar" a quatre bandes --Espanya, Regne Unit, Andalusia i Gibraltar-- i ha subratllat que el seu executiu prendrà mesures "legals, proporcionals, aleatòries i que no discriminin" per defensar els interessos del país.

El president espanyol també s'ha referit a la visita que faran aquest mes vaixells de l'armada britànica a Gibraltar i ha destacat que aquests exercicis eren "coneguts" des del 4 de juny, abans que comencés aquest nou conflicte amb el penyal.

Després de la conversa que fa dos dies va tenir amb el primer ministre britànic, David Cameron, Rajoy ha relatat que el conflicte es va originar els dies 24 i 25 de juliol quan un remolcador gibraltareny va llançar al mar 70 blocs de formigó d'un metre cúbic aproximadament.
Això, ha assegurat,
va ser un "atemptat al medi ambient" que dificulta "molt" la feina dels pescadors espanyols, un fet que se suma a altres decisions també adoptades "unilateralment" per les autoritats de Gibraltar, entre les quals el trencament de l'acord de pesca signat el 1999. Rajoy ha recordat que aquest acord funcionava "raonablement" fins que va ser trencat "de manera unilateral", cosa que, ha destacat, "dificulta i molt les relacions".

"La nostra posició era i segueix sent l'obertura al diàleg a quatre parts", ha insistit el president Rajoy en referència als temes de pesca i de medi ambient. Les converses que van acordar tenir l'any passat sobre aquests temes concrets, després d'una altra xerrada amb Cameron, "no s'han produït" i des de llavors el primer ministre de Gibraltar, Fabian Picard, ha adoptat una sèrie de decisions "unilaterals". "Per tant, Espanya i el govern prendran les decisions que els semblin oportunes i convenients", ha afegit.

Pel que fa a la posició
del PSOE sobre aquest conflicte, Rajoy ha assenyalat que la seva "obligació és governar i defensar els interessos dels espanyols" i que "si els socialistes no volen donar-nos suport és la seva responsabilitat".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut