Barcelona

Una consulta pactada en secret i al voltant d'una capsa de galetes Birba

Finalment, hi ha acord per a la consulta. Ha arribat en silenci i quan tot apuntava que hauríem d'esperar a finals d'any. Tres dies de contactes i una reunió a Palau envoltada de secretisme i amb una capsa de galetes Birba de Camprodon han acabat de precipitar la data i la pregunta.

RedaccióActualitzat

Finalment, hi ha acord per a la consulta. Ha arribat en silenci i quan tot apuntava que hauríem d'esperar a finals d'any. Tres dies de contactes han acabat de precipitar la data i la pregunta.

El 25 de novembre de 2013 es complia un any del segon govern d'Artur Mas. Un executiu amb un mandat clar: celebrar una consulta sobre la independència de Catalunya. Però el consens era complicat i semblava que l'acord arribaria sobre la botzina. El mateix conseller de Presidència, Francesc Homs, iniciava el desembre amb un vaticini: ""El desenllaç sobre la consulta, del 27 al 31 de desembre". Esgotant el temps, o una manera de comprar tranquilitat?

Aquesta segona setmana de desembre ho ha canviat tot. Emparats en la polèmica pel simposi "Espanya contra Catalunya", els partidaris de la consulta han fet el seu camí en 72 hores. El president Artur Mas ha mantingut contactes amb tots que han culminat, dijous, amb una reunió secreta i amb l'ajuda d'una capsa de galetes Birba, de Camprodon.

Dimarts al migdia, Mas va parlar amb Josep Antoni Duran i Lleida i l'estratègia es va començar a desencallar. Això sí, de portes enfora, secretisme total. Dimecres, el líder d'Unió assegurava que "encara no hi ha ni un sol pacte sobre la pregunta" de la consulta, però donava una pista: "El president Artur Mas, de manera discreta, farà els seus contactes amb els dirigents dels partits".

I així va ser. Dimarts, a la tarda, segona reunió. Amb el president d'ERC, Oriol Junqueras. Segons apunten, aquesta trobada no va anar tan bé. El desacord sobre una pregunta binària i on no apareixia el terme independència persistia. Esquerra tornava a pressionar amb el suport als pressupostos i no va ser fins dijous a la matinada que les posicions es van acostar. De fet, Junqueras reconeixia després de pactar la pregunta que "no és la pregunta que ERC hauria volgut, però inclou el que volíem".

Dimecres va ser el torn d'Iniciativa i la CUP i dels contactes d'última hora. Un acte públic de Joan Herrera al consolat argentí també va despistar els mitjans el matí de dimecres, el dia que ell va ser citat pel president a la Casa dels Canonges. A la tardam el president es reunia amb el nucli dur de Convergència.

I va arribar dijous, 12 de desembre. Un cop més, emparats pel simposi "Espanya contra Catalunya", que començava a l'Institut d'Estudis Catalans. El conseller de Presidència, Francesc Homs, l'inaugurava com si no passés res i poc després, al Palau de la Generalitat es trobaven els artífexs de l'acord. Tal com es pot veure a la fotografia, eren Artur Mas, Joana Ortega, Francesc Homs, Jordi Turull, Ramon Espadaler, Oriol Junqueras, Marta Rovira, Joan Herrera, Joan Mena, David Fernàndez i Quim Arrufat.

Mentrestant, Duran i Lleida era a Madrid, al Congrés de Diputats, i Pere Navarro es manifestava a pocs metres de l'acord, a la plaça Sant Jaume, contra la reforma de l'administració local.

Es van reunir en secret i al voltant d'una capsa de galetes Birba, la clàssica marca de Camprodon. També hi havia ampolles d'aigua, cafè i atmelles. Tot i el secretisme, cap al migdia van començar a córrer els rumors d'una cimera a Palau. Un periodista de "Nació Digital" va "enxampar" Oriol Junqueras entrant al palau de la Generalitat. Després va començar a sortir el nom de Joan Herrera. Amb aquests noms només es podia tractar d'una cosa: la consulta. A les dues es va certificar amb declaracions i una escenificació del  consens amb una gran foto de conjunt. La resta és, o serà, història.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut