Dos soldats israelians observen Gaza un cop ha acabat la treva d'aquest dijous (Foto: Reuters)
Dos soldats israelians observen Gaza un cop ha acabat la treva d'aquest dijous (Foto: Reuters)
Gaza

Israel comença l'operació terrestre a Gaza després de deu dies de bombardejos

Segons fonts mèdiques, la intervenció de les tropes ha causat la mort de cinc palestins, un dels quals seria un nadó.

RedaccióActualitzat

L'exèrcit israelià ha començat l'ofensiva terrestre al nord de la Franja de Gaza. Segons ha informat el mateix exèrcit en un comunicat, els soldats han iniciat l'operació per terra després de deu dies de bombardejos, en el marc de l'operació "Marge protector". Segonts fonts mèdiques, la intervenció de les tropes ha causat la nit de dijous a divendres la mort de cinc palestins, un dels quals seria un nadó. 

A més, el govern del conservador Benjamin Netanyahu ha aprovat la mobilització de 18.000 reservistes més, tal com reclamava l'exèrcit, de manera que ja s'ha arribat a un total de 60.000.

Un portaveu militar d'Israel ha afirmat que l'objectiu de la incursió no és "derrocar el govern de Hamas" sinó "disminuir-ne el potencial militar". El tinent coronel Peter Lerner ha afegit que les primeres forces terrestres han entrat a Gaza pel nord, sud i est amb l'objectiu de "protegir els civils israelians" i "destruir la infraestructura terrorista que hi ha creat Hamas", en referència als túnels excavats per les milícies.

Va a ser través d'un d'aquests túnels que milicians palestins van segrestat el 2006 el soldat Guilad Shalit, que cinc anys després va ser intercanviat per un miler de presos palestins. Sembla que, en aquests deu dies d'ofensiva, dos comandos pasletins han intentat infiltrar-se a Israel per aquesta via. 

Hamas avisa que les conseqüències són "incalculables"

Hamas ja ha advertit que Israel "pagarà un preu molt alt" per aquesta incursió. El portaveu del moviment de resistència islàmica a Gaza, Fawzi Barhoum, ha advertit que s'obre "una etapa perillosa" i que les conseqüències d'aquesta maniobra són "incalculables"

L'ONU ha cridat a la calma i ha demanat que el conflicte del Pròxim Orient no es resolgui amb més violència.  

Quatre menors morts més després d'un treva fràgil

En total, els gairebé 2.000 raids de l'exèrcit israelià han causat ja 237 morts i més de 1.500 ferits. Entre les últimes víctimes hi ha quatre nens d'entre quatre i deu anys, que han perdut la vida aquest dijous en la represa dels atacs aeris després de la breu teva humanitària de cinc hores del matí, que tampoc s'ha respectat plenament. Tres dels menors eren membres d'una mateixa família i jugaven al terrat de casa seva quan un projectil ha impactat contra l'edifici.

Aquestes víctimes menors d'edat s'afegeixen a les que ja hi va haver aquest dimecres, quan quatre nens van morir mentre jugaven a futbol en una platja de Gaza a causa d'un bombardeig de la marina israeliana. Fonts militars hebrees, que han qualificat de tràgiques aquestes morts, han indicat que l'objectiu era un militant de Hamas.

Els habitants de Gaza han aprofitat la treva per sortir al carrer a buscar productes de primera necessitat. Però els milicians islamistes han tornat a disparar contra Israel. Han estat tres obusos de morter que han caigut al sud del territori israelià. L'atac no ha fet víctimes ni ha generat cap resposta de l'exèrcit hebreu, que durant unes hores ha continuat respectant la treva humanitària, tot i haver advertit prèviament que un trencament de l'alto el foc tindria una resposta ferma i contundent.

Amb l'operació terrestre començada, sembla molt llunyana la possibilitat d'una treva permanent que s'havia comentat al llarg d'aquest dijous. Israel ha anunciat que hi havia un principi d'acord amb Hamas per aturar els atacs a partir de les sis del matí d'aquest divendres. Segons la BBC, el govern israelià hauria arribat a una entesa amb les autoritats de la Franja de Gaza per aplicar un alto el foc integral, però ni Hamas ni la resta de grups palestins de Gaza han confirmat res sobre la possible nova treva.

Al mateix temps, els presidents egipci, Abdel Fattah al-Sisi, i palestí, Mahmud Abbas, han parlat aquest dijous al Caire de diferents fórmules per aturar la violència de manera permanent entre Israel i Hamas. Tots dos han coincidit a dir que cal que es compleixi la iniciativa de la fi de les hostilitats concretada fa tres dies a Egipte.

Anar al contingut