Josep Antoni Duran i Lleida, amb Artur Mas i altres líders de CiU al balcó de l'hotel Majestic.
Josep Antoni Duran i Lleida, amb Artur Mas i altres líders de CiU al balcó de l'hotel Majestic.
Barcelona / Escrutini al 99,9%

CiU guanya per primera vegada unes generals a Catalunya i el PSC queda com a segona força

Convergència i Unió guanya les eleccions a Catalunya amb un 99,9% del vot escrutat. Amb 16 escons, se situa provisionalment com a primera força i guanya 6 escons respecte del 2008, seguida del PSC, que n'obté 14, 11 menys. Si es confirmen els resultats, a més, serà la primera vegada que la federació nacionalista s'imposa en unes eleccions generals. Per la seva banda, el Partit Popular incrementa 3 diputats respecte als resultats de fa tres anys. Amb 11, però, els populars queden a un representant dels seus millors resultats, els 12 diputats de l'any 2000. Pel que fa a Iniciativa se situa com la quarta força catalana i passa de l'únic diputat obtingut el 2008 a un total de 3. També ERC-RCat obté 3 diputats, els mateixos que té ara, però queda relegada a cinquena força.

Núria Cuixart / Ramon RadóActualitzat
El PSC només guanya a Barcelona

El PSC només s'ha imposat a la demarcació de Barcelona, mentre que CiU és la primera força a Girona, Lleida i Tarragona. Fa quatre anys, els socialistes van ser la força més votada a les quatre demarcacions catalanes. De fet, juntament amb Sevilla, són les dues úniques províncies espanyoles on el PSC ha guanyat les eleccions generals.

A Barcelona, els socialistes són la força més votada, però amb només 10 escons dels 16 que té actualment, els resultats més baixos en aquesta circumscripció. Els escons que ha perdut se'ls han repartit CiU, PP i ICV-EUiA. CiU es queda a un sol representant dels socialistes, amb 3 més que el 2008. A més, iguala els resultats que va aconseguir l'any 2000, i es queda a 2 del màxim històric que va aconseguir el 1986, amb 11 escons que va repetir quatre anys més tard.

El PP augmenta un diputat i passa a 7. Els populars es queden a 1 del seu màxim històric, l'any 2000, quan en va aconseguir 8. ICV augmenta 2 diputats i torna als resultats del 1993, que ja havia aconseguit el 1989. i Esquerra manté els 2 de fa tres anys. El seu millor resultat van ser els 4 diputats de l'any 2004.

Triple empat d'escons a Tarragona

A Tarragona es produeix un triple empat entre CiU, PSC i PP, tots amb 2 diputats. La federació nacionalista es converteix, per primera vegada, en la primera força en aquesta demarcació, on el PSC perd la meitat dels 2 representants de les darreres eleccions. El PP guanya un diputat.

El PP recupera representació a Girona


A Girona, CiU guanya les eleccions amb 3 diputats, mentre que el PSC n'obtindria un, igual que el PP i Esquerra. A les comarques gironines, el PP aconsegueix recuperar l'escó que tenia l'any 2000. En la l'última legislatura, Girona era l'única demarcació on els populars no tenien representació. Els resultats han ballat tota la nit, ja que Esquerra i el PSC s'han disputat frec a frec un escó.

CiU torna a guanyar a Lleida


A Lleida, CiU també s'imposa i augmenta un diputat, que perd el PSC. D'aquesta manera, la federació nacionalista recupera el primer lloc a les comarques lleidatanes, que els socialistes van arrabassar-los fa tres anys. El PP manté el diputat que tenia fins ara.

PxC i UPyD, sense representació

Plataforma per Catalunya i Unió, Progrés i Democràcia, així com la resta de formacions polítiques que concorrien en aquestes eleccions, no han obtingut prou vots per aconseguir representació parlamentària. En concret, el partit liderat per Josep Anglada s'ha quedat amb un 1,73% els vots, i l'encapçalada per Rosa Díez, amb un 1,13%. Per la seva banda, Escons en Blanc han obtingut un 1,46%.

Al Senat, 9 de CiU i 7 de l'Entesa

Convergència i Unió ha aconseguit 9 representants al Senat, més del doble dels que tenia, que eren 4, mentre que l'Entesa per Catalunya, formada pel PSC i ICV-EUiA, n'ha obtingut 7, 5 menys dels que té fins ara. La coalició formada per ERC-RCat s'han quedat sense representació, després d'haver decidit presentar-se en solitari en lloc de fer-ho juntament amb l'Entesa com en els anteriors comicis.

Es triplica el vot nul

Una de les dades destacables de la nit electoral és la del vot nul, que s'ha triplicat respecte de les passades eleccions generals, el 2008. En concret, s'han comptabilitzat com a nuls un 1,58% dels vots, respecte dels 0,56% de fa quatre anys. Pel que fa al vot en blanc, també ha augmentat si es compara amb els anteriors comicis generals, tot i que molt menys: ha passat de l'1,54% a l'1,85%. Pel que fa a la participació, a Catalunya ha estat especialment baixa, la segona més baixa de la historial, amb un 67%, tres punts i mig per sota respecte als anteriors comicis.

El sondeig

Els resultats per a Convergència i Unió han estat encara millors del que pronosticava el sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio a les vuit del vespre, que tot i augurar ja un fort revés dels socialistes catalans li donaven encara la victòria, ja que li donaven entre 15 i 17 escons respecte dels 25 del 2008. CiU, segons l'enquesta, n'havia d'obtenir entre 13 i 15, respecte dels 10 actuals. Pel que fa a la resta de formacions, l'enquesta ja pronosticava els resultats que han obtingut: el PP, amb 3 escons més, 11, i ERC i ICV, 3 cadascun.
Anar al contingut